Wat is geocaching?
Geocaching is een schattenzoektocht waarbij gebruik wordt gemaakt van GPS-coördinaten, geheimschrift, codes, puzzels en meer voor een fantastisch leuke outdoor activiteit.
Het doel bij geocaching is om verborgen schatten of ‘caches’ te vinden en te ‘loggen’. Loggen houdt in dat je bijhoudt welke caches je al gevonden hebt. Zo kun je andere geocachers laten zien wie de beste schatzoeker is! Het merendeel van deze caches is verstopt door andere schatzoekers, door een cache te loggen kun je dus ook aan de maker van de cache laten weten dat je zijn of haar schat hebt gevonden. Het zoeken naar en vinden van de caches is helemaal gratis! Er zijn wel enkele betaalde hulpmiddelen voor geocaching beschikbaar.
Zoeken naar verborgen schatten is een leuke activiteit voor alle leeftijden. Geocaching met kinderen, familie, vrienden of collega’s in de vorm van teambuilding kan dus allemaal. Geocaching is voor iedereen. Je kunt in vrijwel alle delen van de wereld schatten of ‘caches’ vinden in alle soorten en maten en natuurlijk andere schatzoekers. Naast dat er schatten te vinden zijn is er namelijk ook een hele grote online en offline community van geocaching liefhebbers.
Wat is een geocache?
Een geocache is doorgaans een afgesloten, (hopelijk) waterdichte, container met daarin een logboek en vaak enkele ruilbare ‘schatten’ of voorwerpen (SWAG). Caches worden door andere geocachers verstopt op publiek toegankelijke locaties. Het kan hierdoor zomaar zijn dat je al wel eens een geocache gevonden hebt zonder dat je er actief naar op zoek was.
Hoe werkt geocaching?
Elke geocache heeft een eigen GPS-coördinaat (sommige zelfs meerdere) waarmee je de globale locatie van de cache kunt vinden. De coördinaten van een cache kun je vinden in diverse databases voor geocaches. De bekendste is die van Geocaching.com. Elke cache heeft daar zijn eigen pagina of ‘geocache listing’ waarop je alle relevante info over de cache kunt vinden, waaronder het GPS coordinaat, hints, opmerkingen van eerdere zoekers en achtergrond informatie over de cache en de verstoplocatie. Caches liggen namelijk vaak op allerlei interessante plekken verstopt wat de tocht naar de cache nog leuker kan maken.
Ben je eenmaal aangekomen op de GPS-locatie van de cache, dan zul je de schat zelf nog wel moeten zoeken. Het kan zijn dat deze verstopt, verborgen of begraven is.
Heb je de cache gevonden? Top! Je kunt in het logboek van de cache noteren op welke datum je de cache hebt gevonden en wat jouw naam of geocaching nickname is.
Welke soorten geocaches zijn er?
Welke soorten geocaches zijn er? Geocaches zijn te vinden in verschillende soorten en maten. Hieronder beschrijven we de verschillende soorten geocaches die je kunt vinden:
Overzicht geocache soorten
Traditionele cache
De traditionele cache is de meest voorkomende cache en bestaat uit een enkel GPS-coördinaat, met een fysieke vindbare geocache. Deze caches zijn te vinden in verschillende maten. Er zit in ieder geval een logboek in, en grotere caches bevatten ook schatten.
Multi-cache
Een multi-cache * is een geocache waarbij de cache niet op het eerst aangegeven GPS-coordinaat ligt, maar alleen te vinden is door meerdere waypoints te volgen. Doorgaans krijg je deze waypoints door hints op te lossen op de locatie van elk punt. Hierdoor onstaat er een mooie wandeling voorafgaand aan het zoeken naar de geocache.
Mystery-cache of puzzel cache
Een mystery cache * of puzzel cache is een type cache waarbij er meer nadruk ligt op puzzels om de coördinaten van de cache te kunnen vinden. Veel van deze caches zijn ook een vorm van multi cache waarbij je op meerdere waypoints een raadsel of puzzel moet oplossen om uiteindelijk achter het coördinaat te kunnen komen waar de cache ligt.
Earth-cache
Earth caches * zijn caches waarbij de focus ligt op het leren over specifieke locaties op aarde. Zo is er bijvoorbeeld deze cache of hoe Nederland is ontstaan. Om een Earth cache te kunnen loggen dien je vragen te beantwoorden over de locatie waar de cache in te vinden is. Er is hierbij vaak geen fysieke cache te vinden.
Letterbox Hybride-cache
Een letterbox cache * is een type cache waar een stempel aan is toegevoegd. Je kunt dit stempel in je eigen logboek zetten als aandenken en als je een eigen stempel hebt, kun je die in het logboek van de cache zetten. Elk eerder genoemde type cache wordt op Geocaching.com aangemerkt als letterbox hybride cache als er een stempel bijzit.
Wherigo cache
Een Wherigo cache * is een type cache die grotendeels virtueel is en wat weg heeft van fantasy spelletjes op je computer met personages die je tegen kunt komen en opdrachten die uitgevoerd moeten worden voordat je verder mag naar een volgend waypoint. Een goede uitleg van hoe dit werkt is te vinden op Geocachen.nl.
Webcam cache
Bij webcam caches ** is er geen fysieke cache te vinden, maar wordt er gebruik gemaakt van webcams om te laten zien dat je de cache gevonden hebt. Om de cache te kunnen loggen dien je naar de website te gaan waar de webcam beelden getoond worden en een foto te maken van jezelf op de webcam beelden.
Virtuele cache
Een virtuele cache ** is een type cache zonder fysieke container. Het gaat hierbij om het vinden van een fysieke locatie op het coördinaat. Om dit type cache te kunnen loggen moet je vaak een vraag beantwoorden over de locatie, een opdracht doen op locatie of een foto maken.
* Dit type cache is in de app van Geocaching.com alleen te vinden met een premium account. Meer info hierover in het kopje over geocaching apps.
** Dit type cache is door Geocaching.com gearchiveerd, wat wil zeggen dat er doorgaans geen nieuwe caches van dit type aangemaakt kunnen worden.
Geocaching evenementen
Naast bovengenoemde caches zijn er ook verschillende soorten event caches te vinden. Dit zijn caches die gebruikt worden om een aankomend evenement aan te kondigen. Wanneer het evenement voorbij is, verdwijnt de cache ook weer. Afhankelijk van het aantal deelnemers aan een evenement spreekt men van een event, mega event of giga event cache.
Via deze link kun je aankomende Geocaching events vinden om aan meet te doen op Geocaching.com.
Verschillende maten geocaches
Wanneer je denkt aan een geocache denk je meestal aan een standaard formaat lunchtrommel of tupperware bakje met een logboek en schat. Geocaches bestaan echter in zeer verschillende maten: van zo klein als een vingertopje tot groot als een muur of zelfs geheel digitaal.
Kleine cache / small cache / S cache
Kleine caches of ‘small caches’ hebben een inhoud tussen de 100 ml en 1 ltr. Dit zijn enkele van de meest voorkomende geocaches want ze zijn makkelijker te verstoppen en groot genoeg om naast een logboek ook een schat in te stoppen. De meeste kleine caches zien eruit als lunchtrommels of Tupperware bakjes.
Micro cache / M cache
Micro caches zijn geocaches met een inhoud kleiner dan 100 ml. Meestal zit er alleen een logboek in deze caches. Vaak zijn deze caches magnetisch zodat je ze makkelijker uit moeilijk bereikbare plekken kan vissen. Een veelgebruikte vorm van micro caches is de filmrolhouder.
Nano cache / N cache
Nano caches een nog kleinere versie van de micro cache. De inhoud van de nano geocache is 10 ml of kleiner (de grootte van een vingertopje). Net als de micro cache bevat een nano doorgaans alleen een heel klein logboek. Vaak zit de nano cache in een ander object verstopt. De cache zelf ziet er vaak uit als een plastic testbuisje.
Normale cache / regular cache / R cache
Normale caches of ‘regular’ caches zijn geocaches met een inhoud tussen de 1 en 20 liter. Dit zijn de echte ‘schatten’ onder de geocaches omdat ze groot genoeg zijn om naast een logboek ook goede hoeveelheid ruilbare voorwerpen te bevatten. Reguliere caches kunnen er heel verschillend uitzien. Enkele voorbeelden zijn een munitiekistje of een plastic opbergdoos / schoenendoos.
Grote cache / large cache / L cache
Grote caches of ‘large caches’ zijn geocaches met een inhoud groter dan 20 liter. Hier zitten vaak grotere voorwerpen in en ze zien er vaak uit als plastic emmers of containers.
Wat heb je nodig voor geocaching?
Geocaching is een hele toegankelijke activiteit en je hebt er geen tot weinig spullen voor nodig. Hieronder een lijstje van enkele dingen die je wel nodig hebt om te kunnen starten en waar je die kunt vinden.
Geocaching.com account
Om de gps-coördinaten van een cache te kunnen vinden zul je eerst een account moeten aanmaken op Geocaching.com. Een account aanmaken is helemaal gratis en je kunt hiermee alle standaard of ‘traditionele’ caches vinden. Enkele extra functionaliteiten en andere soorten caches zitten vergrendeld heb je ‘geocaching premium lidmaatschap’ voor nodig.
Geocaching app voor smartphone of een GPS-apparaat
Als je de GPS-coördinaten voor een geocache weet kun je deze invoeren in een speciale app voor geocaching, Google maps of in je eigen GPS device. Voor de meeste mensen zal de app van Geocaching.com toereikend zijn (Google Play / App Store).
Naast de officiele app zijn er echter ook nog een heel aantal andere Geocaching apps te vinden online. Een van de beste is de C:Geo app (Google Play). Deze oogt wat minder mooi, maar heeft wel het voordeel dat je niet alleen traditionele, maar ook andere soorten caches kunt zien en loggen zonder een premium abonnement.
Tenslotte is het natuurlijk ook mogelijk om GPS-coordinaten voor caches in te voeren in een eigen GPS apparaat. Het nadeel hierbij is wel is dat je nog steeds bij de beschrijving of hints van een cache moet kunnen, en dat kan alleen via de geocaching website, database of een app.
Geocaching logboek en pen (optioneel)
De meeste geocaches bevatten een fysiek logboek. Als je de cache wil loggen is het handig om een pen mee te nemen om je Geocaching nickname en de datum dat je de cache gevonden hebt in het logboek te noteren. Hiernaast kun je natuurlijk ook loggen online. Het is ook leuk om een eigen geocaching logboek bij te houden met de namen en coördinaten van gevonden caches. Echte fanaten nemen zelfs een eigen stempel mee om caches mee te loggen.
Geocaching hengel of magneet stok (optioneel)
Veel caches zijn op een manier verstopt dat je er met de hand moeilijk bij kunt. Om deze reden zijn caches vaak voorzien van een magneet in de cache. Om caches met een magneet makkelijker te kunnen pakken is het handig om een zogenoemde magneet stok of hengel mee te nemen wanneer je op jacht gaat naar schatten.
Leuke schatten, ruilmiddelen of ‘SWAG’ (optioneel)
Veel van de grotere geocaches zijn gevuld met kleine ruilmiddelen zoals buttons, klein speelgoed, badges, sleutelhangers of trackables. Dit soort hebbedingetjes staat bij ervaren geocachers ook wel bekend als geocaching SWAG, of ‘stuff we all get’.
Vind je het leuk om iets mee te nemen uit een cache? Dan is het ook wel zo netjes om iets terug te doen. Je kunt dit helemaal leuk maken door een uniek ruilmiddel te bedenken om achter te laten in gevonden caches. Zo kun jij echt je stempel drukken op de schatten.
Vervoer van en naar de caches
De meeste caches liggen in gebieden waar je te voet kunt komen. Om echter in het hele land caches te zoeken is het wel zo fijn als je makkelijk van A naar B kunt reizen. Veel geocachers kiezen er hierom voor om geocaching met de auto te doen tot aan het eerste coördinaat, maar ook geocaching met de fiets is mogelijk. Je kunt er zelfs voor kiezen om een echte geocaching route te maken en meerdere caches op een dag te zoeken. Ben je eenmaal aangekomen in de buurt van een cache? Zorg dan wel dat je de auto of fiets ergens netjes en veilig kunt achterlaten terwijl jij op zoek gaat naar verborgen schatten.
Meer geocaching hulpmiddelen en geocaching tools
Met bovenstaande info kun jij alvast aan de slag met het vinden van je eerste geocache! Ben je op zoek naar meer handige tips, hulpmiddelen of tools voor geocaching? Lees dan verder.
Hulp bij kraken van codes, geheimschrijft en coordinaten
Probeer je een cache te vinden die volstaat met codes en geheimschrift? Probeer eens een van de handig tools uit de Geocaching Toolbox.
Hier vind je onder andere hulpmiddelen voor:
- Coördinaten notatie en conversie
- Tekst conversie, ASCII en getalwaarde hulpmiddelen
- Geheimtaal decoders
- Alfabet hulpmiddelen voor braille, morse, seinvlaggen en meer
- Andere hulpmiddelen voor puzzels
Hoe kun je Geocaching puzzels oplossen
Veel puzzels bij geocaching gebruiken concepten zoals letterwaarde, stapeltellen, woordwaard, geheimschrift encryptie en meer. Geocachen.nl heeft hiervoor diverse pagina’s die uitleg geven over elk type puzzel en hoe je deze kunt oplossen